Birgün Çinli Firma Distribütörü olursanız Eğer?


















Dünyayı istala ediyor vall bu çinliler, heryerdeler, iç piyasa üreticilerini yok edip ele geçirmedik yer bırakmıyorlar.
Dünyada bir eşleri daha yok bence. Tabi bu Liberal istila ,Çinde Kültürel çöküntü yarattı.
Çinlier devamlı ucuza üretmek ve devamlı satmak zorunda. Sistem bunun üzerine kurulu.
Çinlinin satmama şansı yok!
Şimdi bu gerçekler ışığında bizim Sektörümüze gelelim.
Birçok Çinden Baskı Makinesi,Router,Laser Engraver,Branda ithalatçısı var.
Hatta Makinelerin Distribütörleri olanlar var.
Firmalarımız yıllarca bu Çinli firmaların markalarıı ve ürünlerini büyük başarı ile Türkiye ve komşu ülkelere tanıtıyor,satıyor ve servis veriyor.
Buraya kadar herşey süper!


Ancak gelin görünki , İşin Ticari ahlak yanında büyük boşluklar var.


Mesela, Çindeki Daha geçen hafta biten Shanghai Reklam fuarında , Son Kullanıcılar Türkiyede 


Distribütörü olan Baskı makineleri,Router,Laser engraverlar aldılar. Hem de direkt firmadan.!


Şimdi nerde kaldı Ticari Ahlak?  Çinliye sorsanız biz yapmadık,bayiimiz yapmış diyeceklerdir.


Ancak bu gerçek ,Bence Türkiyedeki ithalatçılara hemde iyi firmalara karşı yapılmış bir ahlaksızlık.


Ben bloglarımdan bu firmaların bazılarını eleştirmiş olabilirim ,ama haklarının yendikleri durumları söylemezsem haksızlık etmiş olurum.


Örneklerim söyle:


1-Türkiye Cumhuriyetine Çin Baskı Makinesini ,Infinity marka ile Özak Dış ticaret(Nejat bey) tanıtmıştır. Kendisinin en fazla makine satan firmaların başında olduğu gerçektir ancak hizmeti nasıl olursa olsun , Birçok bayisi ve son kullanıcı aynı makineleri Türkiye sokarak bir haksızlık yapmıştır.

















2.Diğer bir örnek, Konica kafalı makineleri Türkiyede en iyi satan firma olan Optimum yapılmış haksızlıktır.Optimum Maxima markayı Türkiyede 1 numaraya çıkarmıştır. Organizasyonu ile ve mürekkebi ile bunu başarmış iken, Bir kaç Firma aynı makineyi getirip Satmış ve duyurmuştur. Bu Optimumun piyasasında büyük düşüş yaratmaz ama Ticareti ciddi yapan firmaya yapılmış büyük bir haksızlıktır. Bu Optimumun performansında düşme yaratmaz ancak fiyatları düşürmekten başka birşeye yol açmaz.


3.Bir başka Örnek, Flora firması 2 sene öncesine dek Türkiyede 3 Distribütör yaparak nerdeyse 3 firmayı birbirine vurduruyordu. Bir yeden Flex Media satarken,Bir yandan Design diğer yandan Pass Reklam satıyrodu. Hepside Distributordu.Nasıl bir iş değil mi?  Firmalarımıza yazık değil mi? Çinli para kazanmalarına izin vermiyor , hemde bol bol satıyor...















4.Bir örnekte kendimizden verelim ,Yıllar önce Dijital baski Makinesi üretmeden önce Çinden Wit-Color makineleri Posterjet adıyla Türkiye'ye  satıyorduk,Türkiye bu ürünü ilk biz getirmiş ve tanıtmıştık. Tam 2 yıl boyunca çok iyi miktarda makine sattık. Sonra Bir Sign Fuarı öncesi İstanbul Reklam standında gördük ki ,Bizim makine başka bir isim ve renkle Standlarında. Adı KingColor/Partner olmuş. Adamlara sorduk, Aa bu bizim yan marka Shanghai bayisi yapmış dediler. Fuarda Bu marka ile ilişkimizi kestik. Yıllarca İstanbul Reklam Partner markası ile Wit-Color makineleri sattı, ama bir gün aynı hikaye onların başına da geldi,Pass Reklam Wit-color satıyordu.


5.Router firmalarından Victor çindeki eli yüzü düzgün makine satan firmalardan biridir, Bir Ara Bu markayı 5 farklı Türk firması getiriyordu..Nasıl ama?


Bu örnekler öyle çok ki.....


Çinli Firmaların  Siz cok Sattıkca sizinle ilişkisi devam eder ama bu distributorlugunuzu korumaz..


Bu Bizlere yapılan bir haksızlıktır.


Ticari Kazanç hepimizin hakkı olduğu kadar, Ticari Ahlakta Çinli Dostlarımızın bizlere göstermesi gereken bir  durumdur. Maalesef yok ve olmayacak. Çünkü Çinin düzeni böyle işler.


Kıssa'dan hisse, Paranız varsa Çinden her makine,malzeme alabilirsiniz. Ama Hizmet ve devamlılık istiyorsanız Türkiyede yıllardır o markayı taşıyan firmalarla çalışmanızı öneririm.





Birgün Çinli Firma Distribütörü olursanız Eğer? Birgün  Çinli Firma Distribütörü olursanız Eğer? Reviewed by Safak Aydogan on Temmuz 23, 2012 Rating: 5
Blogger tarafından desteklenmektedir.