Solvent boya maliyeti ve Dış Mekan Kalıcılık..

Solvent boya ve DışMekan Kalıcılık Sizi şaşırtacak !
Günümüzde Reklam Dergilerinde 0.10 USD /m2 boya maliyetli birçok makine reklamı görmeniz mümkündür. Bu reklamlardaki maliyetlerin doğru olup  olmadığı ancak Teknik olarak incelenirse anlaşılabilir.

Dijital baskı makinelerindeki , baskı kafalarının damla büyüklüğü Pikolitre ile tanımlanmıştır.

Yani Eski Xaar 200 dpi 80pl( pikolitre) damla büyüklüğüne sahip iken , Konica 512MN veya 1024MN baskı kafası ise 14pl(pikolitre) damla büyüklüğüne sahiptir.Nerde ise 6 kat fark var aralarında.
Damla Büyüklüğü PİKOLİTRE ile ölçülür.

80pl damla büyüklüğüne Solvent boya üreticilerinin DışMekan Kalıcılığı arttırmak için Pigment Miktarını fazla koyması kolay bir üretim tekniğidir.
14pl damla büyüklüğünde ise Solvent boya üreticilerinin DışMekan Kalıcığını arttırmak için Pigment miktarını fazla koyması grift ve zordur. Çünkü Xaar 80pl olan bir kafaya %40 pigment koyarken, aynı miktarı 14pl bir kafa için koymanız imkansıza yakındır.
Spectra Baskı Kafası ve Damla Ateşleme Prensibi
İmkansız ise değildir, Bu Tekniğe Nano Ink Teknolojisi denmektedir ve Dünyada İsviçre, A.B.D ,G.Kore ve Tayvanlılar tarafından  yapılabilmektedir. Çinliler çok pahalı bir prosedür olduğundan , bunu şu anlık tercih etmiyorlar, 14pl için Koyu renkte Çin Pigmenti kullanıp renk yakalıyor, ama pigment miktarı az koyuyorlar,bu da dijital baskı yapanların Baskılarının 1 yılda solmaların yol açıyor.
İçine Fazla Pigment konmuş ,14pl ve Litresi 30-40 USD aralığında olan bir boyanın ortalama(hiçbir fire düşünülmeden)maliyeti , 0,20 USD/m2 bulması mümkündür. 0,10 USD/m2 maliyet maalesef 30-40 USD aralığından çok Litresi 10-20 USD aralığında daha doğru bir maliyetlendirmedir.

Bu sebeple Solvent boya maliyeti ve dış mekan kalıcılığı düşen Pikolitre büyüklüğü ile ters orantılıdır.
Dış mekan kalıcılığından uzaklaştığınızı bilerek,ucuz boya kullanabilirsiniz ki boya dijital baskıda iyi çalışabilir.

Bahsettiğimiz Nano Ink Teknolojisi , çok yüksek maliyetli yatırımlar gerektiren bir Teknolojidir. Türkiye'de Inkjet Nano Ink Teknolojisi için yatırım yapmaya çalışan ve düşünen firmalar şu anda çalışıyor. Bazıları SOHO(desktop printer boyaları) ,bazıları Tekstil Sublime ve Reaktif boyalar ve Bazıları Grafik Solvent boyaları üzerine yatırımı planlıyorlar.Bunlardan Sadece Pikolitre Kimya A.Ş'nin gerekli yatırım başladığını diğerlerinin de yolda olduğunu duyduğumu söyleyebilirim. Diğerleride yatırım başladığında onlarında bilgilerini sizlerle paylaşacağım.
Solvent boya maliyeti ve Dış Mekan Kalıcılık.. Solvent boya maliyeti ve Dış Mekan Kalıcılık.. Reviewed by Safak Aydogan on Aralık 19, 2015 Rating: 5
Blogger tarafından desteklenmektedir.