Baskı Makinenizdeki RIP denen Programı Tanıyormusunuz ?

Baskı makinelerimiz ne kadar basit aletler aslında , baskı kafaları, pompallar, elektronik kartlar var ,bir de mürekkep koydunmu cillop gibi baskı yapıyoruz.

Doğru Renkleri basıyormuyuz ?adlı bir önceki yazımda bir çok etken sıralamıştım.

Gelen mesajlardan anladığım üzere dostlarım diğer maddelerde mutabiklar ancak makinelerde yer alan RIP denen program hakkında cogu dostumuzun tam anlamıyla bir fikri yok.



Bu konuda yardımcı olmak gerektiğini düşünerek bu yazıyı kaleme alıyorum.

RIP nedir?


Rip kelimesi Raster Imaging Processor ,baş harflerinden türemiştir. Anlamıda Kısaca Raster(çizgisel) Resim İşlemcisi olarak çevrilebilir.


Ana görevi Baskıya hazırlanan resmin bir çok işlevini başlıca Doğru renk alma ayarlarını yapmak daha sonra MİZANPAJI yapmak ile yükümlüdür.


RIP programsız Solvent Baskı Makinesi Varmı ?


Bu sorunun cevabı Hayır yok. Yoksa mürekkebin malzeme üzerine ne kadar ve nasıl düşeceği komutunu bilgisayara ve kafalara verecek başka bir DATA yok.

Piyasadaki Makinelerdeki Rip Programları Neler ?

- SAi Photoprint:  Bir çok Çin Makinesinde Photoprint DX version gelmektedir. Renk ayarı ve fiyatı çok uygundur.

-Hosonsoft (Cin) : Cinden gelen Allwin,Myjet, Witcolor gibi makinelerde mevcut bir ripdir. CorelDraw benzer bir yapısı var. Renk ayar kısmı cok karısık
-Allwin Rip: Hosonsoft isim değiştirmiş  halidir,Allwin makinelerle geliyor. 

-MainTop Rip: Çin'deki en ucuz Rip programıdır,CorelDraw benzer yapısı var,Yıllarca INFINITI marka makinelerin içinde geldi. Renk ayar kısmı ve ICC ayarları cok zor.. 

-Color Rip:  Sai Photoprint çok benzer Çin Rip programıdır, Bazı Çin makinelerinde mevcuttur,özellikle Türkiyede Üretilen TROYJET'in kullandığı Rip budur.
-ColorGate : Alman menşeili profesyonel bir Rip programıdır,Bir Ara EUROTECH (www.eurotechprinters.com) bu rip ile satılıyordu, Rip programı kullanımı çok kolay sadece bazı renk degrade problemleri mevcut.

-Aprint Rip: Infinity marka  Polaris kafalı ve Konica kafalı makinelerde Mevcut bir Rip,yapısı Hosonsoft benzesede Rip çok basit ve bazı özelliklerden yoksun.
-Ultra Print Rip : Hosonsoft benzer bir interface mevcut,Coreldraw benzer yapısı var ancak Renk yönetimi çok yetersiz. 


-Wasatch : A.B.D orjinle fiyat ve kullanımı çok kolay ,Renk yönetimi çok başarılı ,DGI,Mimaki interface olarak, Eurotechprinters,Mutoh makineler ve Dgen tekstil makineleri bu rip ile gelmektedir.





-Onyx : A.B.D orjinle bir başka rip,profesyonel yapısı ve Dünya Liderliği mevcut Ancak Gelişmekte olan ülkelerde satışı düşük,çünkü Fiyatı çok yüksek.
-Caldera : Fransa orjinli Rip Dünyanın En iyi RIP programı olarak tanınıyor, Çok hızlı ve renk kalitesi mükemmel,Fiyatı Onyx'den ucuz ancak bu Rip tek kötü Tarafı Linux tabanlı çalışıyor ,Windows versiyonu yok..

-Efi Colorburst Rip: Efi Vutek makinelerde Kullanılan Profesyonel Renk programı ,sadece menu ve kullanımı çok zor..

Kesinlikle Rip programınızı kontrol edin ,ICC profillerinizi Az mürekkep kullanarak ,daha doğru renklerle Daha fazla iş basarak %30 kadar tasarruf edebilirsiniz.

Mürekkep 1lt daha fazla iş basmanın Sırrı  RIP programlarında geçer...

Tasarruf için Bu noktayı Atlamayalım...
 


Baskı Makinenizdeki RIP denen Programı Tanıyormusunuz ? Baskı Makinenizdeki RIP denen Programı Tanıyormusunuz ? Reviewed by Safak Aydogan on Ekim 31, 2011 Rating: 5
Blogger tarafından desteklenmektedir.